Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

MVP Xargay: tým KP je druhý zaslouženě

Basketbalistky USK podle očekávání v této sezoně znovu nezaváhaly a staly se po výhře ve finálové sérii s KP Brno poosmé za sebou mistryněmi ČR. Na poslední tři tituly byla v týmu i španělská rozehrávačka Marta Xargay, která byla po finále vyhlášena nejužitečnější hráčkou celé série.


 Pražanky sice vyhrály třikrát relativně jasně, přesto rodačka z Girony pochválila Brno za dobrý výkon. „Brno nás v prvních dvou zápasech dost potrápilo hlavně na začátku utkání, takže jsme chtěly do třetího duelu vstoupit lépe než do předchozích zápasů,“ připomíná Marta první dva duely, ve kterých Moravanky vyhrály první čtvrtinu a do poločasu živily naději na překvapení. 


 „Až ve třetím utkání se nám podařil nástup, když jsme daly myslím prvních patnáct bodů a v tu chvíli bylo prakticky rozhodnuto. Cením Brno za to, že zápas nevzdalo a bojovalo až do konce. Vyhrálo i pohár a je zaslouženě na druhém místě,“ chválí Xargay finálového soupeře a označuje ho za druhý nejlepší tým letošní sezony. V příští sezoně se už s Brňankami v ŽBL nestřetne, z Prahy odchází, zatím o novém klubu nemá jasno...


Zajímavosti z finále ŽBL


Nejdůležitější číslo


Tím hlavním je číslo 1. Titul ze Ženské basketbalové ligy vybojovaly hráčky USK Praha. Po hladkém průběhu 3:0 na zápasy s KP Brno zlato obhájily, slaví už poosmé za sebou a podeváté v tomto tisíciletí. Mají dvanáctý český titul a dohánějí Žabiny Brno, které slavily čtrnáctkrát.


Nejdelší vítězná série


V lize Pražanky neprohrály už pět let, přesně 144 zápasů za sebou. Ale k rekordním metám mají ještě daleko. Protože někdejší slovenský dominátor z Ružomberku uspěl ve 253 duelech v řadě a Žabiny Brno vyhrávaly dokonce devět let, svou rekordní sérii natáhly na 256 vítězství.


Největší loučení s kariérou


Po třetím finálovém zápasu skončila profikariéra Ilony Burgrové, pivotky se stříbrem ze světového šampionátu 2010. Čtyřiatřicetiletá basketbalistka odehrála rozlučkovou sezonu v dresu KP Brno, završila ji symbolicky proti USK Praha, svému předchozímu zaměstnavateli.


Není bez zajímavosti, že konečnými 3081 body Burgrová takřka dorovnala ligovou bilanci své reprezentační spoluhráčky Petry Kulichové (3087).


Nejpřekvapivější královna doskoku


Finálová série měla nečekanou nejlepší doskakovačku. Rumunská křídelnice Sonja Ursu překonala všechny pivotky a ve všech třech zápasech stáhla nejvíce míčů odražených od obrouček. Jedna z tahounek KP Brno doskočila v první zápase desetkrát, ve druhém šestkrát a ve třetím osmkrát. 


Nejlepší počin


Jestliže na doskoku vládla trochu nečekaně Sonja Ursu, u nejpilnější sběratelky asistencí to dopadlo podle předpokladů. Španělská rozehrávačka pražského celku Marta Xargay stihla 28 asistencí, ve druhém duelu se blýskla 13 asistencemi. Vysloužila si tím cenu pro nejužitečnější hráčku finále a stylově se rozloučila se ŽBL.


Na odchodu z Česka je také její švédská spoluhráčka Amanda Zahui - ta 24 body ve třetím finálovém duelu vytvořila pro změnu nejlepší střelecký výkon této série.


(s použitím Redakce ŽBL)

MVP Xargay: tým KP je druhý zaslouženě