Chance ŽBL o 3.místo
Nejbližší domácí utkání
16.4.2024 18:00 hod
KP TANY BRNO - Sokol Hradec Králové
19.4. HK - KP TANY Brno, 21.4. KP TANY Brno - HK
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

KP zmrazila tříbodová smršť

Parádní podívanou bylo sobotní brněnské derby pod ženskými koši. Souboj KP a Žabin vtáhl do dramatického děje celou halu Vodova a byl důstojnou tečkou za dlouhodobou částí ŽBL. Nakonec se radovaly basketbalistky Žabin, které vyhrály 71:63.


Družstvu KP při jistotě druhé příčky v tabulce ztráta neublížila. Po Final 4 ČP (9.-10.3. s účastí KP) se 13.3. rozjede čtvrtfinále ligového play off, do Králově Pole přijede k prvnímu duelu Slavia. Žabiny skončily po zaváhání Nymburku v Praze se Slavií třetí a ve čtvrtfinále narazí na šestý Trutnov. 


V bouřlivé atmosféře se v derby dřív chytila hostující děvčata (2:10), domácí tým po chvíli učesal svoji hru a otočil skóre na 17:13. Jenže vzápětí začala úřadovat dirigentka Žabin Záplatová, do přestávky trefila ze šesti pokusů pět trojek a zmrazila hráčky KP. Žabiny svůj šestnáctibodový náskok (19:35) vybudovaly zejména nebývalou tříbodovou palbou (13/9, 69,2%!).


Po změně stran pokračovala atraktivní houpačka. Ve třetí čtvrtině nasadil celek KP pekelné tempo a městského rivala úplně uvařil (20:4). Za stavu 51:45 se Žabiny vrátily do zápasu opět trojkovou smrští na 53:62. Domácí družstvo už odpovědět nedokázalo a kolektivu z Rosničky, který měl pouze 12 ztrát,  se tak povedla odveta za únorový souboj "za kopcem" v Žabovřeskách (51:54 pro KP).


Hlasy trenérů 


Viktor Pruša, Žabiny: "Byla to podle očekávání velká bitva. My měli velmi dobrý nástup, což byl důležitý rozdíl proti zápasu na Rosničce, a vypracovali si slušný bodový polštář. Bohužel přišla katastrofální třetí čtvrtina, kterou jsme prohráli 4:20. Cením si, že se holky byly schopny za stavu minus šest do utkání vrátit a psychicky to ustály. Pro nás obrovsky cenné vítězství a povzbuzení pro boje v play off."


Martin Pospíšil, KP Brno: "Celkem našemu výkonu chyběla vyváženost. Špatně jsme začali, nebyli jsme agresivní, pozorní. Potom jsme se se do zápasu vrátili a směřovali k vítězství. Jenže Žabiny udeřily opět přes trojky, což je jejich obrovsky silná stránka. Vždycky když potřebovaly, tak trefily trojku! Soupeř nás jasně přestřílel 54% tříbodovou úspěšností, což ho posunulo k výhře."


KP Brno - Žabiny 63:71 (17:16, 31:41, 51:45)


Body: Bartáková 16, Stará 15, Gill 11, Sládková 7, Oroszová 6, Šujanová a Tarkovičová 3, Arsenič 2 - Záplatová 21 (trojky 8/6), Vacková 17 (trojky 6/4), Zohnová 15, fauly: 21:18, TH: 10/7:20/12, trojky: 4:13!, 1000 diváků, rozhodčí Jeřáb, Záruba a Perlík.

KP zmrazila tříbodová smršť