Chance ŽBL, PLAY OFF
Nejbližší domácí utkání
(Neděle 31.3.2024 10:30)?
KP TANY Brno - Levhartice Chomutov (5.čtvrtfinále)
A nebo postup v pátek 29.3. od 19:00 v Chomutově…!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

ŽBL-2.kolo: Drtivý závěr hostujícího týmu

Pardubice ve svém druhém utkání v ŽBL vzdorovaly favorizovanému soupeři o dost déle, než v ligové premiéře. Brněnskému VALOSUNu přesto opět podlehly výrazným, třicetibodovým rozdílem.

V dresu Brna se představila I. Večeřová. a Studánka tak na své palubovce zkompletovala sbírku vicemistryň světa, které se letos budou objevovat v nejvyšší české soutěži. A stejně jako její kolegyně z USK, přicestovala Večeřová s týmem, který má letos medailové ambice.

Večeřová na sebe vyhraným doskokem a následným útočným doskokem, kterým pomohla připravit první body svého týmu, upozornila hned v úvodu, Brno však nálepku medailového aspiranta dlouho nepotvrzovalo. Brňanky často neuspěly ani ve vyložených pozicích, v první půli nastřádaly více ztrát než jejich mnohem méně zkušené soupeřky a ukazovaly, proč v prvním kole nečekaně podlehly Slovance.

Domácí hráčky naopak do utkání vstoupily s mnohem menším respektem a nervozitou, než tomu bylo proti hvězdnému USK. A přestože se v zápase ani jednou neujaly vedení, udržovaly se v kontaktu s favoritem.

Pomineme-li úvodní minuty zápasu, pak nejblíže se nováček ligy přiblížil Moravankám na začátku druhé čtvrtiny, kdy snížil na pětibodový rozdíl. Nejvíce pak v prvním poločase ztrácel 15 bodů, přičemž k tomuto rozdílu dospěla družstva až v samotném závěru první dvacetiminutovky.

Poločasové statistiky také poměrně jasně odhalují důvody vedení VALOSUNu. Převahu pod košem přetavily Brňanky v osm bodů vstřelených po útočných doskocích, na body z rychlých protiútoků, které často vycházejí z doskakování obranného, vedl Valosun 6 – 0.

Naději na dobrý výsledek živila Studánka ještě po celou třetí čtvrtinu, kterou domácí hráčky dokázaly dokonce o dva body vyhrát. Rozhodující pro výsledný obraz zápasu se pak stala čtvrtina čtvrtá. VALOSUN do ní vstoupil s přesností a nasazením, které se začalo blížit představám trenéra Veselého. Domácím basketbalistkám naopak docházely síly, a tak rozdíl ve skóre v podstatě neustále rovnoměrně narůstal až na konečných 64 – 94.

Prapor Pardubic držely především rozehrávačky. Nejlepší střelkyní byla se 13 body Jirková, výrazně se prosadila i Habětínková. 
Nejužitečnější hráčkou utkání se ne překvapivě stala Večeřová, která po pomalejším rozjezdu zaznamenala celkem 17 bodů a 12 doskoků. Spolu s Vlkovou (22 bodů a 5 asistencí) a Křížovou (15 bodů a 10 doskoků) byla tedy hlavní strůjkyní očekáváného, avšak obtížně se rodícího vítězství hostujícího týmu.


Zaznělo po utkáni

Tomáš Veselý (VALOSUN Brno)
: "Konečný výsledek neodpovídá průběhu zápasu. Na nás po neúspěchu proti Slovance byla znát obrovská deka a Pardubice nám byly po tři čtvrtiny vyrovnaným soupeřem. Získali jsme důležité vítězství, ukazuje se ale, že zapracování Večeřové a Svobodové, které s námi neabsolvovaly přípravu kvůli reprezentaci resp. zranění, ještě chvíli potrvá."

Kateřina Kulichová (Studánka Pardubice): "Po celý zápas nás srážely neproměněné střely z podkošového prostoru a velkou roli hrála i síla soupeřek na doskoku. V závěru se projevila šíře brněnské lavičky."

(zdroj: probasket.cz)


BK Pliska Studánka Pardubice - VALOSUN Brno 64:94 
(21:27 29:44 50:63) 




Body: Jirková 13, Jedličková 12, Habětínková 10 - Vlková 22, Večeřová 17, Křížová 15, Mračnová 15, Zatloukalová 8, Sedláková 7, Mrhálková 6, Svobodová 3, Müllerová 1

Trestné hody: 26/15:30/21

Trojky: 9/3:11/5

Fauly: 27:24

Doskoky: 27:43

Nejlepší hráčka: Ivana Večeřová

Rozhodčí: Baudyš, Lukeš

Návštěvnost: 500 divákù