Chance ŽBL 2024-25
Nejbližší domácí utkání
29.9. 10:30 FAMILY DAY
KP TANY BRNO - BK Žabiny Brno
(14.-15.9. se KP zúčastní turnaje ve Varšavě)
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Lépe vykročily Žabiny

Přerušení dominance hostujících týmů v brněnském derby přišlo v prvním zápase série o třetí místo RENOMIA ŽBL. Basketbalistky Žabin přehrály na Rosničce KP 76:68 a mají k bronzu blíž. Královo Pole bylo přes 30 minut ve vedení, bylo jasně lepší střelecky (36,4:49,1% z pole)  ale doplatilo na 24 ztrát. Série pokračuje v pátek v hale Vodova druhým zápasem (17).


Devět předešlých zápasů v řadě v soubojích Žabin s KP vyhrál hostující celek a podobně to vypadalo tři čtvrtiny úvodního střetnutí série o bronz. Žabiny úvod prospaly, od stavu 3:2 dostaly dvanáct bodů v řadě (3:14), a mohly být rády, že jejich ztráta nebyla po první čtvrtině dvouciferná. Pro dobře a odvážně hrající tým KP je naopak škoda, že náskok třinácti bodů (8:21, 24:37) se více nenatáhl...


Na hraně desetibodového rozdílu mezi oběma celky se stav pohyboval také většinu druhé čtvrtiny, kdy zářila hostující rozehrávačka Teniya Page (15 bodů, trojky 4/3). Problémem pro hosty byly do přestávky 4 fauly pivotky Emily Potter.


I po třetí čtvrtině si drželo družstvo KP sedmibodový náskok, který dával manévrovací prostor pro finiš. Jenže hráčky v zeleném jakoby aprílové počasí najednou zmrazilo a Křivánková podruhé v průběhu poslala Źabiny do vedení 62:61. Katka Zohnová ještě prokázala zkušenosti a dvěma koši (64:65) udržela KP ve hře o vítězství.


Jenže hostující basketbalistky v závěru zmatkovaly a vydláždily domácím cestu k velké radosti. Nejenom na koncovce se však podepsali i rozhodčí (mj. rychlé vyfaulování podkošové opory Potterové, přísné TCH pro trenéra Dušana Medveckého a nesportovní chyba Veroniky Remenárové, což v kontextu s několika obdobnými avšak přehlédnutými situacemi na druhé straně vyznělo přinejmenším necitlivě...) a tak SŘ RŽBL už obdržel veto od KP na zbytek sezony pro sudího Michala Komprse.


Hlasy trenérů


Viktor Pruša, Žabiny: "Naše hráčky ukázaly mentální odolnost a týmovost, Poněkolikáté v play off nevstoupily dobře do utkání, ale někde jsme cítili, že když budeme v kontaktu, tak vyložené šance nebudeme stále spalovat. Na konci se už trefilo, co se mělo."


Dušan Medvecký, KP: "Začali jsme velmi dobře, jako tým. Nepříjemností byly rychlé čtyři fauly a pak odchod pivotky Potter. Žabiny přitvrdily v obraně, pod tímto tlakem jsme ztráceli míče a nedávali otevřené trojky místo toho, aby se hra tlačila pod koš. Ale série pokračuje, jsme schopni ji zvrátit."


Žabiny - KP Brno 76:68 (18:27, 32:41, 51:58)


Body: Hamzová 19, Vondráčková 14, Stoupalová 13 - Page 22, Potter 13, Zohnová a Remenárová 10, Kopecká 9, Březinová 4, fauly: 17:22, TH: 24/19:14/9, trojky: 9:5, rozhodčí Kučírek, Ulrych a Komprs, hráno bez diváků. Stav série: 1:0.


Lépe vykročily ŽabinyLépe vykročily ŽabinyLépe vykročily ŽabinyLépe vykročily ŽabinyLépe vykročily Žabiny