Chance ŽBL 2024-25
Nejbližší domácí utkání
29.9. 10:30 FAMILY DAY
KP TANY BRNO - BK Žabiny Brno
(14.-15.9. se KP zúčastní turnaje ve Varšavě)
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

V lize bez medaile

RENOMIA ŽBL zná prvního medailistu. Bronzové kovy si na krk pověsily basketbalistky Žabin, které dokázaly v "brněnské" sérii o třetí místo přehrát 3:0 na zápasy sousední KP, v nedělním dramatickém souboji 73:67.


Přestože se hrálo třetí utkání v pěti dnech, tak  v úvodu oba celky nasadily pekelné tempo, většinou se bojovalo pod taktovkou hostujícího týmu (7:15), domácí družstvo držely nad vodou útočné doskoky (celkově 22:11) a trojky. "Hrajeme super basket, ale potom dostaneme trojku od Vackové, protože někde poletujeme a nebráníme ji," láteřil při timeoutu trenér KP  Dušan Medvecký, kterému v RT pomáhala jako mentální asistentka legendární Ilona Burgrová.


Ve druhé čtvrtině přece jen aktérky derby ubraly plyn, zápas se měnil v definzivní šachy, více okének bylo pod košem Králova Pole. "Máme nepořádek v obraně," konstatoval kouč a jeho slova se promítla i do poločasového nerozhodného výsledku. Přitom tým KP byl téměř 18 min. ve vedení, ale jako v předchozích duelech se protivníka rázně bodově nezbavil...


Což se vymstilo po změně stran, za stavu 44:44 se čekalo, kdo první udeří. Po dvou rychlých akcích se odpoutaly Žabiny (49:44) a do konce třetí desetiminutovky si vybodovaly slušný osmibodový polštář pro finiš. Rozdíl ještě navýšila trojkou Vacková (60:49) a vypadlo to na klidnou koncovku pro domácí. Nápor KP přišel, ale pozdě (71:67) a Žabiny mohly začít slavit.


V hale Rosnička se tedy radují z bronzu, družstvo KP (citelně chyběla ve středu zraněná Kopecká) má zase dřívější pohárové stříbro, za ligové čtvrté místo převzala kapitánka Sarah Beránková alespoň pohár... "Za třetí zápas se stydět nemusíme, může se stát, že bojuješ a stejně prohraješ. Žabiny to nakonec v neděli urvaly, i proto, že se nedařilo naší stěžejní rozehrávačce. Celkově gratuluji soupeři, šel za třetím místem hladověji než my," konstatoval Dušan Medvecký.


Žabiny - KP Brno 73:67 (17:23, 35:35, 57:49)


Body: Adamcová 18, Hamzová 16, Vacková 13 - Potter 19 (10 doskoků), Zohnová a Remenárová 11, Březinová 9, Page 6, Beránková 5, Hynková 4, Hadačová 2, fauly: 21:23, TH: 24/15:15/12, trojky: 8:3, rozhodčí Hošek, Vávrová a Jeřáb, hráno bez diváků. Konečný stav série: 3:0.

V lize bez medaile