Chance ŽBL 2024-25
Nejbližší domácí utkání
29.9. 10:30 FAMILY DAY
KP TANY BRNO - BK Žabiny Brno
(14.-15.9. se KP zúčastní turnaje ve Varšavě)
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Optimistické hodnocení KP

V předešlých letech bývaly basketbalistky KP Brno vlajkovou lodí brněnských míčových sportů, konec této sezony však pro ně skončil netradičně brzy.


Nedávno odehrané souboje o medaile v Chance ŽBL probíhaly bez jejich účasti a tak chodí po trénincích alespoň z tribuny podporovat basketbalové kolegy i volejbalové kolegyně, kterým jejich soutěže teprve vrcholí. Přesto se vedení basketbalového Králova Pole dívá do budoucna s optimismem a tuto sezonu hodnotí převážně pozitivně:


Po zásadních změnách v rámci letošní sezony (nová hlavní trenérka Marcela Kramer a výrazně omlazený převážně český kádr hráček) se nám nad očekávání dobře vydařila základní část soutěže, ve které jsme s bilancí 14 výher a pouze 4 porážek skončili na vynikajícím 3. místě tabulky Chance ŽBL 2022/23 a od výhodnějšího druhého místa nás dělil pouze jeden bod navíc z vyrovnaného derby v Žabinách, které se ve prospěch domácích rozhodlo až ve vypjatém závěru.


Také v prestižním evropském poháru – EuroCupu women jsme v jeho základní skupině zaznamenali dvě velice cenná vítězství nad kvalitou srovnatelným chorvatským mistrem Ragusou Dubrovník (na rozpočtově i hráčsky mnohem silnější francouzské soupeře jsme dle předpokladů nestačili), což jenom o skóre nevyšlo na postup ze 3. místa do play off - přesto jsme opět vylepšili náš i národní koeficient pro další ročníky této druhé nejvýznamnější klubové soutěže Evropy.


Rozhodující fázi sezony však ovlivnily zejména zdravotní komplikace (zraněním si prošla jediná zahraniční posila Katarina Trehub a zcela mimo hru až do konce sezony zůstala po nesportovním faulu čtvrtfinálového soupeře ústřední rozehrávačka týmu Karolína Šotolová a dlouhodobě také podkošová hráčka základní rotace Ludmila Dudáčková), což mělo spolu s dalšími okolnostmi velký vliv na čtvrtfinálové vyřazení v play off Chance ŽBL i na naše působení v letošním ročníku Federální poháru.


I přes smolný závěr však lze hodnotit tuto sezonu za herně i koncepčně vydařenou (byť po dlouhé době bez jediné získané medaile), což dokazují nominace téměř všech našich hráček do různých reprezentačních výběrů České republiky. Dalším velice kladným příslibem je také fakt, že i přes enormní zájem o téměř všechny letošní opory zůstává sehraný základ kádru pohromadě i pro příští sezonu a s rozšířeným realizačním týmem o asistenta Jakuba Gazdu pracujeme na jeho vyváženém posílení.


Dlouholetý majitel a generální manažer oddílu Richard Foltýn navíc jedná o vstupu dvou zásadních partnerů – jednoho lokálního jako hlavního a jednoho s celorepublikovým přesahem do pozice generálního. Rozhodnuto o obou by mělo být do konce června. A k tomu ještě iniciuje sestavení poradního sboru odborníků, s jehož přičiněním by chtěl předložit několik změn a vylepšení pro nejvyšší ženskou soutěž na nejbližším zasedání Asociace ženských ligových klubů.

Optimistické hodnocení KP