Chance ŽBL 2024-25
Nejbližší domácí utkání
29.9. 10:30 FAMILY DAY
KP TANY BRNO - BK Žabiny Brno
(14.-15.9. se KP zúčastní turnaje ve Varšavě)
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Bomba před derby

Derby zápasy bývají třešničkou na basketbalovém dortu, to brněnské dámské je přímo kilem třešinek. Sobotní derby ve 4.kole Chance ŽBL proti sobě svede v hale Rosnička (16) tuzemské eurocupové zástupce, kteŕí navíc mají za sebou čerstvou premiéru v této soutěži.


Žabiny ve středu prohrály v prodloužení doma se španělským Cadi (v sestavě s bývalým křídlem KP Veronikou Remenárovou), naopak  tým KP TANY zvítězil ve čtvrtek na předměstí Lucemburku s jistotou nad Grengewaldem. Výhodou Žabin je, že se v tomto týdnu nehnuly z Rosničky, naopak královopolská děvčata si užila cestování po Evropě. Po pátečním zpožděném příletu z Bruselu do Prahy to pak vypadalo na nocování na zavřené D1 - kvůli podezření na bombu na palubě autobusu z Německa!


"Byla jsem v Žabinách nevím kolik let, takže je to speciální utkání, ještě když je to u soupeře. Už jsme dospêlé a nějak to více už neřeším. V Králově Poli je nás víc, co přišly ze Žabin, možná, že pro někoho jiného to bude i speciálnější," nestresuje se před nedělí opora KP TANY a prostějovská odchovankyně Kateřina Galíčková.


V minulé sezoně byla bilance vzájemných zápasů vyrovnaná, v říjnu 2022 zvítězil celek KP 65:64, v lednové odvetě Žabiny 91:72. V aktuálním ročníku ligy mají městští rivalové shodnou bilanci 2/1, tým trenéra Pruši klopýtl v Hradci Králové, zdolal Chomutov a Slovanku a v neděli zřejmé nastoupí ve podobném složení jako proti Cadi. Tedy s posilou z WNBA, mexicko-francouzskou hvězdou Séněchal a dalšími cizinkami, americkou pivotku Cunane a bosenskou rozehrávačkou Kněževič. Otazník je nad startem dirigentky Záplatové. 


"Naše holky jsou povzbuzeny výhrou nad Grengewaldem, v nedělním derby chceme uspět, uvidíme jak se na výkonu podepíše cestování. Výhodou je, že derby hrajeme venku, domácí prostředí by nás nyní mohlo svazovat. Očekávám eurocupový basketbal s eurocupovým pískáním rozhodčích," přeje si trenérka KP TANY Marcela Krämer, která zřejmě opět do sestavy zařadí vysokou juniorku Terezu Travníčkovou.


V tabulce Chance ŽBL je KP TANY třetí, Žabiny čtvrté, při porovnání statistik jsou hostující basketbalistky lepší ve střelbě trojek (29%:34,6%), dvoubodová střelba je vyrovnaná  (50,8%:50,4%), domácí mají lepší TH (76%:64,5%). Tipsport favorizuje Žabiny s kurzem 1,25:4,15...A Petra Malíková by se mohla stát čtvrtou členkou kádru KP TANY s více než tisícovkou ligových bodů, má jich na kontě 994.


Všem basketbalovým fanouškům kteří přijdou podpořit KP TANY Brno v klubové symbolice (nejpozději však do 15:45) zajistí královopolské vedení volnou vstupenku do sektoru naproti hostující lavičce a hodlá se spontánně zapojit také do podpory avizované charitativní akce.

Bomba před derby