EuroCup wome 2024-25
Nejbližší domácí utkání
Středa 23.10. 17:00 hod.
KP TANY BRNO (ČR) - Galatasaray Istanbul (TUR)
Nejatraktivnější soupeř v novodobé historii KP…!!!
ŽBL - Ženská basketbalová liga ČP Nilfisk FIBA Europe - oficiální stránky Evropské basketbalové federace Euro Cup ČBF - Česká basketbalová federace ČBFJM - Česká basketbalová federace Jižní Moravy Hrajeme spolu Jihomoravská krajská unie ligových klubů
JMK - finančně podporuje činnost klubu
Teplárny BrnoOKNOSTUDIOFizer GroupKrematorium zvířat BrnoAutobusová doprava HliněnskýJUMPPARKSmartLifeVOLANSKY fashionSportareál DružstevníIFCOR - klinické laboratořeBasket - obchodSAKO BrnoAtlas-media3S.CZNÁSKOKTSBGymnázium Slovanské nám.SOU Čichnovatenis horovabadminton kovařovicovaSmileOpticHsportFOR LIFE - MADAGAAtelier HabinaBrněnský DeníkTV Brno 1Kam za sportem v Brně?YeahrbaEnergie MMAutoPalace BrnoMoltenMoltenCollallocaaska group

Chance ŽBL s novinkami

Příprava na dva velké šampionáty v Brně, rekordní počet televizních přenosů i upravený soutěžní harmonogram. Ženská basketbalová liga (ŽBL)  chystá novinky, které mají pozvednout popularitu i pomoci českým reprezentačním výběrům.


Tou největší novinkou je rozšíření navázané spolupráce s televizí NOVA a jejich kanály Nova Sport a VOYO, které nabídnou rekordní počet přenosů z Chance ŽBL, konkrétně 33 v rámci celé sezóny, což je třetí nejvyšší číslo ze všech sportovních lig.


„Rozšíření mediálního pokrytí ligy je jedním z největších milníků, kterých se nám podařilo dosáhnout. Naše soutěž se od nové sezóny stává nejvysílanější ženskou soutěží v Česku a třetí nejvysílanější ligou celkově, hned po fotbalu a hokeji. Zvýšení pokrytí přináší nejen viditelnost ženského basketbalu, ale také uznání a podporu pro všechny naše hráčky,“ říká k počtu přenosů předseda ženské ligy Jakub Večerka. 


Zajímavostí je také obnovení Středoevropské ligy CEWL, která zapojí vyšší množství českých týmů do evropských pohárů kromě klasických účastníků Euroligy a EuroCupu (vč. KP TANY). „Sedm týmů, které nastoupí v evropských pohárech, je rekordní počet. Tento historický úspěch ukazuje, že český ženský basketbal získává stále větší respekt na mezinárodní scéně,“ pokračuje Večerka. 


Ligový ročník čeká stejný systém jako v loňském roce, po základní části, kde se utkají celky každý s každým dvakrát, bude následovat jednokolová nadstavbová část A1 pro 1.-5. tým po základní části a A2 pro 6.-10. tým. Až po nadstavbě přijde na řadu klasické play off. Družstva v sezoně čeká stejně jako loni Česko-slovenský pohár, který vyvrcholí turnajem Final4, v jehož rámci se setkají dva nejlepší týmy z českého dva ze slovenského poháru při tradiční neúčasti ligového suveréna ZVVZ USK Praha.


Poprvé v historii ŽBL se bude hrát i v prosinci mezi svátky, takzvaný vánoční speciál obstará 29. 12. utkání mezi Brandýsem nad Labem a Levharticemi Chomutov. Podle zájmu pak vedení soutěže rozhodne o případném trvalém zařazení tohoto termínu do ligového kalendáře. Do dvou dnů pak budou rozložena čtvrtfinálová a semifinálová klání.


Soutěž bude z velké části směřovat ke dvěma zásadním akcím. V Brně se totiž v červnu 2025 sjedou elitní evropské celky v rámci jedené ze základních skupin ženského EuroBasketu a v červenci pak moravská metropole uvidí světové hvězdy budoucnosti v rámci mistrovství světa juniorek v kategorii U19. Oba turnaje budou samozřejmě s českou účastí a velká část hráček v letošní sezóně působí v klubech Chance ŽBL.


Přípravě talentovaných basketbalistek má pomoct i nový účastník ligy – LOH 2028 Chomutov, jež zaplnil volné místo po Slavii, která už do nového ročníku nezasáhne. Soutěž začala už v úterý v 9.00 speciálním zápasem pro žáky škol, který obstaraly chomutovské výběry – Levhartice a LOH 2028.


V rámci úvodního kola je velkým tahákem brněnské derby KP TANY - Žabiny, které se uskuteční v neděli dopoledne ve velké Starez aréně Vodova i s doprovodným programem pro rodiny s dětmi. „Duely se Žabinami bývají bouřlivé každý rok a tím, že s nimi hrajeme už v prvním kole a navíc jako Family day, bude ten zápas ještě lepší,“ slibuje královopolská odchovankyně Dominica Hynková, která chce navázat na bronzový úspěch KP z poslední sezony.


Více také v reportáži TNcz - ZDE: https://tn.nova.cz/sport/clanek/575273-startuje-zbl-nova-sport-naidne-rekordni-pokryti-a-az-ctyri-desitky-prenosu?campaignsrc=tn_clipboard

Chance ŽBL s novinkami